ADHD · Autism · Barn · NPF · Sömn · Vardagsliv

Sömn – en ekonomisk fråga

I vår familj är vi 5 personer som behöver melatonin dagligen eller då och då för att få sova. Förut ingick melatonin i högkostnadsskyddet. Men sedan några månader tillbaka är det bara subventionerat för barn med ADHD mellan 6 och 17 år. Med andra ord 2 av 5 personer i vår familj på 5. Trots att båda vi vuxna har en ADHD-diagnos. Det är ju inte som att man när man är 18 år plötsligt börjar sova bra igen.

Det gör att man får betala kring 700 kr per burk melatonin. Och nånstans kring 200 kr per flaska flytande melatonin. Med andra ord väldigt mycket pengar för att få en chans till att sova. Och rent krasst, i en familj med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar så är sömnsvårigheter väldigt vanligt. Snarare regel än undantag.

Och dessutom är det vanligt med utmattningssjukskrivning, psykisk ohälsa i samsjuklighet och många har även blanddiagnoser som kanske gör det svårt att arbeta fullt ut. Vilket då gör att man ekonomiskt redan är utsatt. Då har man kanske inte ens råd att få sova. Vilket i sin tur leder till att man definitivt mår ännu sämre.

En ond cirkel och dessutom så gäller detta beslut enbart barn som har ADHD. De barn som har autism, de räknas inte in. Trots att det är bevisat att även de barnen och vuxna allt som oftast lider av sömnstörningar, helt utan ADHD.

Detta är skevt och fel på så många sätt. Att få sova ska inte vara en ekonomisk fråga. Man ska inte behöva välja bort sömnen för att man inte har råd. För man har antagligen inte heller råd med sjukskrivningen som sömnlösheten skapar.

Skriv under detta uppror som skapats. Och var en liten del i det större i att låta sömn vara för alla!

https://www.mittskifte.org/petitions/somn-ska-inte-vara-en-kostnadsfraga?share=7db753ef-f654-485d-8bb5-79e399d73666&source=&

Tillsammans kan vi göra skillnad!

//Martina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s