Foto · Martina hyllar · Recensioner och tips · Vardagsliv

Recension och hyllning av Cecilia Ekhem

Sent igår gjorde jag något jag inte gjort på alldeles för länge. Jag satte igång lite lugn musik och slog mig ner i soffan med en fysisk skönlitterär bok i handen. För det mesta nuförtiden är det bara ljudböcker eller kurslitteratur som jag läser. Så det var en ren fröjd bara det att få lov att läsa en bok på riktigt.

Boken jag läste var Vapenlös av Cecilia Ekhem. Titeln är hämtad ifrån en dikt av Karin Boye. Och jag är så imponerad över boken och Cecilia som skrivit den.

Både Cecilia och huvudpersonen i boken Marion lider av sjukdomen ME. Och boken i sig är en käftsmäll in i verkligheten som svårt kroniskt sjuk, i en sjukdom som i alldeles för hög grad feldiagnostiseras och nonchaleras av vården. Det är på så vis en viktig bok, bortsett från historien i boken som är läsvärd i sig.

Boken flyter på och är upplagd på ett bra och spännande sätt mellan dåtid, nutid och är skriven genom ögonen på Marion, som i princip inte lämnar sin lägenhet i hela boken.

Det som är så otroligt häftigt. Det är att Cecilia lyckats skriva boken liggandes, några få rader åt gången. Hennes ork klarar ungefär 5 rader åt gången. Boken är på 297 sidor och har tagit henne 6 år att skriva. Jag är så imponerad över denna prestation. Att lyckas hålla en rak och tydlig linje genom en bok är en prestation i sig, men att göra det 5 rader åt gången. Fantastiskt.

Jag har följt Cecilia ett tag på instagram (@ekhemmanet) och hon berör mig ofta med sina korta diktrader och inblickar i hennes värld. Jag har dessutom haft äran att en gång haft en kort zoomfika med henne.

På hennes hemsida ekhemmanet.se kan man läsa mer om hennes böcker. Jag har även läst ”Snart dansar du åter”, också en väldigt fin bok.

//Martina

2 kommentarer på “Recension och hyllning av Cecilia Ekhem

  1. Tack för dina fina ord om Cecilia. Jag som är hennes mamma vet att hon verkligen förtjänar dem. Det hon skriver är otroligt bra.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s