ADHD · Allmänt · Autism · Barn · funkisveckan · NPF · Rutiner · Vardagsliv

Funkisveckan: Mat / Ätande

Fjärde dagen på funkisveckan och idag är ämnet Mat och ätande.

När de stora var små och förskolan sa att de ätit dåligt en dag då visste man att det stod en febertopp och väntade runt hörnet. Och det slog aldrig fel. Min pojk åt allting, och inte alltid det mest väntade. Favoriträtten som tvååring var tillexempel kroppkakor. Så när de var små var det inget bekymmer direkt med maten. De gillade mat som smakade och enda barnmatsburken som verkligen gick hem var när det kördes någon kampanj med indiska grytor och liknande smaksensationer.

Därför blev vi så förvånade när mini kom. För hon äter inte alls på samma sätt. När förskolan tycker hon ätit bra så har hon fortfarande inte kommit upp i en portion som de andra äter.

Hon är vad man säger selektiv och väljer bort maträtter på löpande band. Hon har bara en sak som alltid går hem och det är välling. Men det måste vara rätt sort. Vi häller grädde i vällingen för att öka lite fett och mättnad. Det känner hon direkt. Men hon gillar grädde. Så det är lugnt. Hon ber även om det då o då. Välling och grädde i. Som en drink för barn.

Det har varit stora bekymmer med hennes matintag hela tiden. Det som funkat är amningen och välling. Hon ammade tills hon fyllde två, för jag vågade inte sluta.

Barnmat åt hon inte, för dels är den blandad och framförallt är det en obehaglig konsistens. Hon äter inte mosade saker. Äter ingenting med potatis (förutom chips). Pasta gillar hon men föredrar vissa former bättre. Sen ett tag nu har hon börjat doppa i ketchup. Det är stort! Svårt att förstå kanske. Men tidigare åt hon ketchupen för sig och pastan för sig.

Tänk att man kan bli så glad åt att ens barn lärt sig doppa sin pasta i ketchup.

Mycket kretsar kring hennes ätande och jag gissar att enda anledningen till att hon inte avviker från sina kurvor är för att hon får välling. Dels på morgonen innan förskolan och dels på kvällen. Nu när hon varit sjuk även på dagen ibland.

Det är så lätt att direkt bara prata om hennes selektiva ätande när det står mat på temat. Och det kanske jag ska skriva mer utförligt om en annan gång. Men en annan aspekt på ätande vill jag också få med i detta inlägg.

Rastlöshetsätande och svårigheter med att känna mättnad. Samt detta med att tolka signalerna om man är hungrig eller törstig.

Jag sa ju att de stora inte hade problem med maten som små. Det hade de inte, de åt. Där var problemet snarare överätning. Tillslut förstod vi att de nog inte kunde tolka signalen som sa att de var mätta. Så då fick vi införa begränsningar och med det ett antal bråk som följd. Inte heller kunde de riktigt tolka signalen om de var hungriga eller törstiga. Och antog alltid att de var hunger som var svaret.

De hade även genom sin ADHD stora problem med sin rastlöshet i kroppen och när de inte visste vad de skulle göra gick de i skåpen (förövrigt apropå gårdagens inlägg ett väldigt konstigt uttryck). Detta resulterade i att de båda, men framförallt sonen rusade upp i vikt.

När vi sen däremot hittade rätt i medicindjungeln av ADHD -medicin så började det stabilisera sig. För första gången åt de normala portioner och de började känna mättnad. Vi insåg hur mycket tjat om mat det varit, när tjatet försvann. Och det märks direkt när de missat medicinen för plötsligt är där ingen hejd igen på frågorna om att få äta eller fika osv. Och det äts dubbelt så mycket som innan.

Andra sidan av samma mynt är att när man medicinerar för att minska impulser och rastlöshet samt öka koncentrationen, alltså dämpa delar av det som ADHDn ställer till med. Så får det autistiska mer utrymme. Och där i ligger tveksamheten inför nya rätter tillex. Vilket gör att de stora ibland knappt äter pga skepsis mot okända rätter.

Det kan vara krångligt det där med mat är väl sammanfattningen. Det oroar mig vad som händer den dag vi slutar med vällingen. I nuläget ligger det långt bort. Och varje litet framsteg är härligt.

//Martina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s