ADHD · Arbetsterapi · Autism · ångest · Barn · funkisveckan · Hjälpmedel · NPF · Rutiner · Vardagsliv

Funkisveckan: Hjälpmedel

Dagens tema är hjälpmedel. Och det är verkligen något som kan se olika ut i funkisvärlden.
I vår familj används flera hjälpmedel och dem ska jag försöka berätta om i det här inlägget.

Jag tänker att ett hjälpmedel kan vara flera saker. Både en sak man använder för att klara av något lättare. Men också medicin, strategier och tankesätt. Något som hjälper och får vardagen att fungera helt enkelt.

Medicin är något samtliga familjemedlemmar använder, av både gemensamma och olika anledningar. Men i detta inlägg fokuserar jag på barnen.
Alla våra barn får hjälp med sömnen. Vilket gör att vi fungerar lite bättre som människor allihopa. Igår natt sov min åttaåring dock inte alls. Trots medicin kvällen innan. Utan medicin brukar hon somna mellan 3 och 5 på natten alternativt inte alls. Med medicin somnar hon i regel kring 21-22.
Vår treåring får också medicin inför natten. Vilket gör att hon nu somnar innan 19. Läggningarna är nästan harmoniska och rutinstyrda och även om hon alltid vaknar till igen efter någon timme. Så är det en enorm skillnad att få en liten stund på kvällarna med de stora barnen, med maken eller för all del för sig själv. Före medicinen tog varje läggning flera timmar och hon somnade någon gång mellan 21 o 23. För att sedan vakna igen första gången max en timme senare.

Båda de stora barnen äter även medicin för ADHD för att hjälpa till att öka koncentrationen, dämpa impulserna och för att mildra ljudkänsligheten. Och äldsta dottern har även ångestdämpande vid behov när hennes insektsfobi skapar sådan ångest att hon inte riktigt hanterar livet.

Fysiska hjälpmedel använder vi också. Vi har 3 hjälpmedel förskrivna från arbetsterapeuten. 1. Tyngdtäcke. Vilket också används för att hjälpa till med sömn och mildra ångest. 2. TimeTimer ett tidshjälpmedel som synliggör tiden som finns kvar. Det är den som är på bilden ovan. Den hjälper oss att visa tiden som är kvar på morgonen tills det är dags att gå ur sängen, tills kläderna ska vara påtagna och hur länge det är till skolbussen kommer. Timetimern gör att vi kan minska ner tjatet en aning genom att barnen själva kan se hur mycket tid de har kvar. Det gäller dock att vara på sin vakt. För den stora dottern lägger ibland till mer tid på morgonen ”men jag var ju inte färdig”. Tillochmed 3-åringen accepterar timetimern ibland när man vill att hon ska vänta en viss tid tills hon får göra något.

3. Bildstöd är det tredje hjälpmedlet vi har förskrivet. Vi har fått licens på programmet inprint3. Som gör att vi kan förtydliga rutiner, dagsscheman, kalendern med mera. Häromveckan gjorde jag även ett eget alfabet till 3-åringen med sådana ord hon ville ha och bilder på oss i familjen på rätt bokstav. Så bildstöd kan användas till mycket. Men framförallt är det guld i situationer som inte är de vanliga. När vi ska iväg på olika ärenden tillexempel, eller om vi ska bort på tillexempel dop eller liknande uppstyrd händelse där man kan förutse någorlunda vad som ska hända.

Även små köpta olika fidgets används. En fidget är något man pillar med för att hålla uppe koncentrerationen eller för att varva ner. Och det kan egentligen vara vad som helst.

Jag målar tillexempel för att hålla uppe koncentrationen både på föreläsningar och på möten som kräver koncentration. Det kan ibland se lite otrevligt ut kanske att jag sitter o kluddar samtidigt som någon pratar. Men jag tänker att det är mer otrevligt att inte lyssna.

Ett annat hjälpmedel vi använder flitigt är hörlurar, telefoner och hörselskydd. Allt för att ibland kunna stänga ute ljud, omvärlden eller kunna varva ner en stund.

Anpassningar och rutiner tycker jag också är ett slags hjälpmedel. Detta med att anpassa vardagen på olika sätt för att den lättare ska fungera. Vi har vissa rutiner vi alltid gör på samma sätt för att det ska vara förutsägbart och tydligt. Vi har valt att handla den mesta maten online. För att dels nu i pandemitid slippa gå in i affärerna i onödan. Men också för att det är enda sättet jag känner att jag orkar handla om jag ska handla mycket. Precis som jag skrev om igår så tar det massa kraft med de där butikerna. Mycket ljud, mycket olika ljus, människor och intryck och dessutom komma ihåg allt som ska handlas. Men att då istället välja att handla online gör att jag kan handla när jag orkar. Lite i taget. Och sen kan jag åka och hämta maten med eller utan barn. Och storhandlingen på plats är gjord på några minuter.

Andra saker vi gjort för att förenkla vardagen är att köpa en kombinerad tvättmaskin och torktumlare. Tidigare startade jag ofta en tvätt, och sen glömde jag bort den och fick ibland tvätta om den flera gånger innan den flyttades till tumlaren eller hängdes (när jag skriver kommer jag just på att jag har en sådan maskin som ska hängas i tvättmaskinen just nu..). Med kombomaskinen kan jag glömma tvätten utan problem om jag kört ett komboprogram för då är den ju torr och kan inte mögla.

Tvätten är dessutom sorterad redan på väggen med tydliga skyltar om vad som ska sorteras var (också gjorda i bildstödsprogrammet för att underlätta även för barnen). Så att man snabbt och enkelt kan slänga in en tvätt i farten. Utan att behöva bromsas upp av att man ska börja med att sortera tvätten och på så vis riskera att tappa den energi man hade byggt upp.

Vi köpte en påsfri dammsugare sist vi bytte. Detta för att slippa momentet att komma ihåg att köpa nya dammsugarpåsar. Älskar smidigheten i att bara tömma ut i soppåsen och sen vara redo att dammsuga igen. Också himla smidigt när man råkat dammsuga upp något man inte skulle för man ser väldigt lätt vad som är i behållaren till skillnad från en vanlig påse.

När vi bytte diskmaskin nu för ett litet tag sen så valde vi en som var väldigt lätt att modifiera i korgarna för att lätt kunna fungera och inte göra diskandet lika irriterat för att man vill kunna göra på ett visst sätt men inte kan.

Det låter kanske som småsaker, och inget som skulle påverka livet nämnvärt. Men det är faktiskt så att det ibland är det lilla som gör det. Att ha en rutin eller maskiner som förenklar gör att saker ökar chansen att bli av. Vi har många rutiner kvar vi skulle behöva få in. Men man får ta en sak i taget.

Vi är en familj med många utmaningar och med många diagnoser. Så vår vardag behöver ibland få se lite annorlunda ut än många andras. Men då blir man extra glad när man hittar småsaker som gör att livet fungerar åtminstone lite enklare.

Och antagligen har vi bra mycket mer hjälpmedel, särskilt i form av anpassningar utan att jag ens tänker på det. Men detta blev ett axplock.

//Martina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s