ADHD · Allmänt · Autism · Barn · NPF · Rutiner · Sömn · Utredning mini · Vardagsliv

NPF-dagen 2021

För två år sedan var jag och My på NPF-dagen i Skövde för första gången. Något vi uppskattade så mycket att när de sökte föreläsare till NPF-dagen 2020 anmälde jag mig på vinst och förlust. Och så blev det. De tackade ja och med skräckblandad förtjusning jag skulle föreläsa för första gången. Min rubrik hade jag valt till ”Alla har väl en diagnos nu för tiden”. Och det jag skulle berätta om var vår resa till diagnos och hur otroligt svårt det ofta kan vara att få en diagnos, även om det för många kanske låter som att de sätts lättvindigt nu när så många får diagnoser. Eller kanske framförallt så många vågar berätta om sina diagnoser.

Men så kom ju den numera så välbekanta pandemin och satte käppar i hjulet. NPF-dagen som arrangemang flyttades till november och sen fram igen. Men nu ligger hoppet på i höst. Om de fortfarande vill att jag pratar på samma rubrik så kommer jag med glädje göra det. Och nu är vi ju en bra bit till i vår resa i NPF-världen.

NPF. Vad är det egentligen? NPF står för Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och är diagnoser som ADHD, autism och tourettes i huvudsak. I vår familj har vi ADHD och autism. Och senast idag var jag på habiliteringen med minsta barnet för att förhoppningsvis få påbörja en resa mot utredning även där. Frågeställningen just nu är autism, men jag är rätt säker på att det i framtiden även kommer bli en frågeställning ADHD.

Mötet höll på i 1.5 timme. Jag pratade med en kvinna medan mini lekte med en annan i rummet. Och lekte gjorde hon sannerligen. Hon gick loss och njöt av full uppmärksamhet från vuxen i leken. Där hon fick styra i princip hela tiden. Det ven bollar, och såpbubblor genom rummet. Ställdes till med kaffekalas och lektes tåg. Lades pussel och räknades. Hon körde precis slut på sig själv, för vi behövde bara lämna rummet så tjorvade det till sig rejält och hon låste sig. Men om det är någonstans man ska stå med en unge som låser sig och vägrar sätta på sig varken skor eller jacka och som vill trycka huvudet mot en glasdörr för att få en skymt av akvariet, så är det väl på habiliteringscentrum. Även om alla inte är där av samma anledning så är de där med ett fungerande som på något sätt avviker från normen. Så de leenden jag fick från förbipasserande kändes inte alls särskilt jobbiga eller som att jag skulle behöva be om ursäkt för mitt ”ouppfostrade” barn.

Vad som däremot känns jobbigt är att om de accepterar remissen och sätter upp oss i kö. Så är det en kötid på minst ett år. Dock var det väldigt positivt att få veta att de inte överger oss under tiden. Man fick hjälp med diverse stöd osv under tiden. Så det känns ju väldigt skönt. För det är ju framförallt det man behöver diagnosen till. Öppna dörrar till hjälp och stöd.

Mini har varit ledig idag eftersom vi skulle iväg, sonen har haft studiedag och mellandottern har haft enbart skola och inget fritids. Så det var nog många olika bud för mini där på morgonen. Jag tyckte jag förklarade flera gånger om vad som skulle hända och när. Men ändå var hon fullt redo att åka när jag kom hem efter att ha lämnat dottern i skolan. Och på väg in i ett rejält sammanbrott när jag ännu en gång försöker förklara att vi inte ska åka ännu på några timmar.

Tur jag har bildstödsprogram. Snabbt in på inprint och gjorde schema över tiden som var kvar hemma fram tills vi skulle åka iväg med bilen. Hon tittar på schemat, lugnar sig i princip direkt och säger ok. Hela sammanbrottet som bortblåst. Och jag smått i chock över hur otroligt bra det föll ut.

Men för att återgå till att prata om NPF. Jag vet inte om jag skrivit om det i bloggen förut. Men jag gjorde ju podd-debut i slutet på förra året. I Nordlyckans podd fick jag gästa och prata ADHD. Dels lite allmänt, men mest om min egen resa. Lyssna gärna på den om ni vill. Jag hoppas att länken nedan ska funka, annars kan man söka på Nordlyckan där poddar finns och bläddra bakåt till avsnittet ”Vad är ADHD”. Lyssna gärna på podden i övrigt, en väldigt bra plattform för att få lära sig mer om olika funktionsnedsättningar och livet i en funkisfamilj. Hon gästas av föräldrar till barn med olika diagnoser och är man intresserad kan man lära sig massor.

https://poddtoppen.se/podcast/1514574987/nordlyckans-podd/29-vad-ar-adhd

Då min dag började med att mini tyckte hon sovit klart redan 4.20 så börjar det kännas i kroppen nu framåt halv tio. Det har varit en lång och intensiv dag och om inte annat har nog mitt melatonin börjat verka. Så godnatt kära vänner, förhoppningsvis finns snart tiden till lite mer skrivande här på bloggen. Skolarbete skrivs desto mer.

//Martina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s