Allmänt · Bakning · Bröd · Recept · Vardagsliv

Brödbakstips och grundrecept

Då och då kommer frågan om jag inte kan dela med mig av ett bra recept på bröd. Och idag är dagen då det kommer lite tips jag kommit fram till genom årens bakande.

Det är ju inte superlänge sen jag var rätt kass på att baka. Degen kletade sig alltid och jag fick inte till det. Jag vet inte riktigt vad som gjorde att jag började lyckas. Men det har verkligen bara gått bättre och bättre. Även om det ibland blir pannkaka av alltihopa.

Men något jag verkligen har lärt mig är att det är inte så jobbigt som man tror. Dock tar det lite tid. Men man måste ju inte stå och glo när degen jäser. Det går ju fint att hitta på något annat.

Saker jag lärt mig med tiden:
*Bra mjöl är a och o. Jag bakar alltid med mjöl i från Orga Kvarn. Jag har nämligen turen att ha en återförsäljare nära mig. Finns såklart en massa annat bra mjöl med. Men grundprincipen är att bra mjöl innehåller inget annat än mjöl. Bra mjöl behöver nämligen inte massa tillsatser för att jäsa fint. Det jäser bra ändå. Jag har aldrig nånsin haft sån jäskraft och fått så fina pannkakor som när jag bytte mjöl.
*Baka inte om du har bråttom. Låt brödet få tid att jäsa. Brödbak under stress blir generellt inte lika bra som när man har tid att verkligen låta det jäsa i sin egen takt.
*Våga prova! Det kan inte bli mer än lite mindre bra eller för all del total katastrof. Men våga prova, oftast blir det bra. Otippade kryddor, olika mjölsorter, frukt och grönsaker.. Vad det nu kan vara.
*Hellre för kallt vätska än för varm Jag bakar nästan alltid på kall vätska. Det ger lite längre jästid, men det ger också mycket smakrikare bröd för smakerna får jobba sig fram lite tydligare.
*Låt brödet svalna innan du skär upp det ibland eftergräddas brödet lite. Och är brödet för varmt upplevs det gärna degigt. Men om det får svalna blir det bättre.

Jag bakar generellt inte efter recept. Och jag är dålig på att skriva ner. Men ett slags grundrecept jag kommit fram till är detta här nedan.

En bra grej med att baka är ju att det är både godare och mycket billigare. Om jag bakar receptet nedan med vetemjöl/rågsikt, vatten och smör kostar varje limpa ca 8 kr. Bakar jag på olja blir det istället ca 5 kr limpan. Med andra ord väldigt lite om man jämför med vad man köper tillsatsrika bröd i affären.

3 limpor alt ca 25 frallor:

25 gram jäst
6 dl vätska (vatten, mjölk, fil eller något annat. Jag bakar nästan alltid på vatten)
1 msk sötning (behövs för jäsningen. En favorit här hemma är rörsocker, men bakar även med sirap, farin eller vanligt socker)
1 tsk salt
100 gram rumsvarmt smör/ 1 dl olja (funkar fint med vilket som. Ger lite olika karaktär och smak)
1100 gram mjöl (vete, rågsikt eller vad det kan tänkas vara)
ev. lite kryddor såsom fänkål, anis, örter, kardemumma, ingefära eller liknande

*Smula jästen
*Lös i vattnet
*Häll i sötning, kryddor, salt och olja. Blanda.
*Häll i mjölet.
*Kör länge i maskinen (minst 5 min, gärna 10).
*Om degen är för kletig och inte vill gå ihop så ta lite extra mjöl i taget tills den gått samman. Degen är klar när den släpper från kanterna och känns ihopjobbad.
*Lägg på handduk, örngott eller vad du har. Låt jäsa minst en timme. Degen ska dubbleras i storlek som minst. (Om jag kör över natten gör jag samma som ovan fast med hälften av jästen).
*Baka ut till limpor eller frallor. Lägg handduk över och låt jäsa.
*Sätt ugnen på 225 grader.
*’När bröden jäst ca 30 min så kör dem i ugnen. Jag sätter ibland plåtarna på spisen för att få lite extra hjälp från värmen.
*Om man vill kan man pensla med vatten eller smält smör eller liknande. Men jag gör sällan det.
*Grädda i 25-30 min om det är limpor. ca 10 min om det är frallor.
*Knacka på brödet. Det ska låta ihåligt. Annars får man köra det lite till i ugnen.
*Låt svalna.

2 kommentarer på “Brödbakstips och grundrecept

    1. Jag brukar använda det rumsvarmt ner i degen. Men många smälter o värmer med vätskan. Skillnaden är nog mest i smak. Lite mjukare med smör. Kanske lite saftigare. Men funkar bra vilket som. Kollar man recept är det oftast smör i tekakor, hönökakor o liknande ljusa bröd. Medan olja oftare är i medelhavsbröd och matbröd. Oljan gör degen lite smidigare.

      Men det är väl mest smaken som ändras. Ett sätt att enkelt ändra karaktär. Blir ju olika smak av olivolja o raps med. Men båda funkar.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s