Allmänt · Barn · Kreativt · Martina filosoferar · Tillbakablickar · Vardagsliv

För 8 år sedan dog farmor

28 december 2011 så somnade farmor till sist in. Hon fick då återförenas med farfar och fick antagligen riktig frid i kroppen för första gången på länge.

Jag saknar verkligen min farmor. Jag kommer på mig själv ibland att tänka att jag skulle velat visa farmor något. Jag minns väldigt mycket saker med min farmor. Jag skrev också om en hel del av dem en av hennes födelsedagar när jag bloggade på annat håll. Länken finns här: https://skillingaryd.nu/nyheter/martinas-blogg-doften-av-tagetes-lever-farmor-kvar/

Min farmor var verkligen en speciell kvinna och ibland jag se henne återspeglas för ett ögonblick i min barn. När hon dog skulle mitt första barn snart fylla två. Och i magen skvalpade nummer två. När hon begravdes sjöng jag för henne. Och precis som när farfar begravdes, skrev jag en låt till farmor. Det känns lite märkligt så här i efterhand att jag verkligen kunde sjunga låten alls utan att bryta ihop. Men det gick. När jag sjöng för farfar spelades ingenting in. Men när farmor begravdes filmades sången. Och vill man kan man lyssna på den här:

Jag skrev igår att jag inte är så mycket för högtider. Och det är sant. Men jularna hos farmor och farfar som barn. Dem älskade jag. Och när jag tänker mig en riktigt bra jul, så är det så.

Älskade lilla farmor, jag önskar verkligen att mina barn hade fått känna dig. Och jag önskar verkligen att min man skulle ha känt dig innan demensen tog dig ifrån oss, långt innan du for till himlen.

Min älskade farmor, som inte alltid sa det man ville höra. Som precis när jag skulle lära mig dyka berättar om när hon (eller om det var någon hon kände), dykt ner i en bassäng som tydligen tömts på vatten och skadat sig. Jag kan fortfarande inte dyka från kanten. Den historien skrämde skiten ur mig, och jag har sen aldrig tagit tag i det igen.

Men mest av allt var farmor så varm och hjärtlig och full av kärlek. Hon var en fena på stenografi, hon hade både jobbat som sekreterare och undervisat i stenografi. Det och maskinskrivning. Min fantastiska farmor som skrev sina bästa recept i stenografi. Så ingen efterlevande fattade ett endaste dugg. För just oss undervisade hon inte i stenografi. Men det hade varit grymt bra att kunna under föreläsningar och dylikt genom åren. Frågan är om alla ens vet vad det är för något. Plötsligt kändes mina 33 år som 100. Om man inte vet kan man läsa här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Stenografi

Det finns så mycket jag skulle kunna berätta om farmor. Om hur vi badade i deras pool i regnet, och sen kröp upp i våra hemsydda badrockar i soffan och drack varma koppen ur bruna glasmuggar. Om ogräsrensning och bärplockning. Om badturerna till Tisarn. Om flädersaft, sallad, dill och persilja. Om kärleksört i hela slänten och rosenrabatten som var full av tulpaner på våren. Om hembakat och husmanskost. Om hennes mazda 323. Om hur fint det var att hon och farfar, in i det sista ändå sa älskling. Om glada utrop och om den där gången när hon fick prova att spela tv-spel. Vänder sig mot min farfar och säger ”det här var roligt Ulf, det kanske vi skulle köpa oss ett”. Och vi andra brister ut i gapskratt över tanken på att farmor köper tv-spel.

Min älskade underbara och ständigt så saknade farmor. Tänk så mycket vi har haft tillsammans. Så många fina år vi fick. Men jag önskar de var fler. Det gör man nog alltid.

Jag tror du ser mig från himlen. En gång när jag precis spelat din sång, så gick jag ut och satte mig på trappan utanför huset. Tittar upp mot himlen och molnet var ett tydligt hjärta. Jag hann fota det, och jag tror verkligen att det var en hälsning från farmor.

//Martina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s