ADHD · Autism · Barn · Jobb · Kreativt · Rutiner · Sömn · Vardagsliv

Julenatt och pianoskratt

Jag har just skrivit en låt. Klockan är omkring midnatt natten till julafton. Och jag har skrivit en låt. För det är ju sånt man gör mitt i natten tänker jag. Jag minns inte när jag skrev musik senast. Minns inte om jag skrivit något efter att vår minsta döptes för snart två år sedan.

Men ikväll var det så härligt. Familjen reste i eftermiddags, de ska fira jul med mina svärföräldrar och min svåger. Och det är ju härligt för barnen att få jul. Även om mittentjejen varit så överexalterad. Så vet inte hur det ska gå riktigt. Jag har gjort ett schema efter att ha fått nån slags dagordning från svärmor. Förhoppningsvis hjälper det något att lugna ner dagen.

Men i varje fall, de reste i eftermiddag. Jag har hela tiden tidigare i veckan tänkt mig att jag ska göra så enormt mycket när de är borta. Överraska dem liksom. Men idag blev det ingenting. Jag fastnade i soffan. Och det var väl kanske vad jag just då behövde. Sen satte jag till sist igång en spellista på spotify. Och en låt kom jag ville spela på pianot. Så jag letade fram ackorden, stängde av musiken och började spela.

Sen fick jag god lust att spela en låt jag skrev för länge sen. Samma som jag spelade häromdagen (fast nu blir jag osäker på om jag skrev om det eller inte..). Nåväl en låt jag skrev 2004, och nu igen när jag spelade den så känns det som att den inte borde ligga i en byrålåda med alla andra mina texter. Men vet inte heller vad jag ska göra med den.

Och när jag spelat klart låten, så började jag spela på måfå. Älskar att få den tiden till att kunna sitta och bara plinka fram musik. Och plötsligt fick jag en sång över mig. Kan inte benämna det på något annat sätt. Låten som jag så länge velat skriva kom över mig. Så jag spelade och sjöng. Spelade in på mobilen. Satte mig vid datorn och skrev ner (och färdigställde) texten. Skrev ut och skrev dit ackorden.

Dock skrev jag av oklar anledning en refräng som jag hela tiden spelar fel. Vilket är synd, för den är himla snygg när den blir rätt. Men låten får vila till imorgon. Min högra hand är helt öm i fingrarna efter allt spelande.

Jag är verkligen genuint lycklig när jag får sitta vid pianot. Låten heter ”i din egen värld” och handlar om min dotter. När jag började spela och orden kom över mig, då grät jag och sjöng. För det är så enormt mycket känslor i mig med henne. Det är svårt att förklara, men jag tror att de flesta föräldrar till ett barn med autism kan förstå känslan i att vilja hjälpa, men samtidigt inte riktigt kunna nå fram. Att vara otillräcklig för att man inte helt kan förstå det där som sker inuti. Men sen gick jag över i hyperfokus. Och i hyperfokus gråter jag sällan. Då bara gör jag.

Hade ju för all del varit bra om hyperfokuset hade hamnat i tjejernas rum istället. För där är det ångest bara man kliver över tröskeln. Måste hitta ett bättre system där inne. Men jag står rådvill. Och ingenting blir riktigt bra med det rummet. Får se om jag hittar någon kraft på förmiddagen imorgon.

Kvällen ska spenderas på jobbet. Och många tycker synd om mig när jag säger att jag ska jobba under julen. Jag förstår inte riktigt det där. Jag lider inte nämnvärt av det. Självklart hade det varit mysigt att få fira jul på julafton med barnen. Men det är ingen katastrof att vi var tvungna att dela lite julklappar igår och att jag inte får se när de öppnar alla de andra imorgon.

Jag tycker tvärtom att julen är rätt så mysig att jobba på. Jag har jobbat jul både i hemtjänst och på sjukhuset förut. Det är något visst med att jobba jul i vården. Svårt att förklara om man aldrig gjort det. Men särskilt i hemtjänsten. Dem jag kommer till, är ju oftast sådana som kanske inte har så många anhöriga nära sig. Som faktiskt inte träffar någon annan än oss i hemtjänsten. Då är det ju faktiskt något fint, att få vara den som kommer med julefrid och en julekram.

Nu är klockan snart ett. Jag ska passa på att sova när jag faktiskt får sova i egen säng utan en fot i magen eller en blöjrumpa i ansiktet.

God jul!

//Martina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s