Allmänt · Martina filosoferar · Religion

Polkakäppens kristna budskap

För ett tag sen var jag på julbord med kyrkorådet. Vår församlingspedagog och framförallt min vän och namne Martina berättade då om när hon varit på andra sidan atlanten i början på 90-talet. Och fått till sig den här berättelsen. Nu återberättad av mig på frihand. Och jag vet så klart inte om den är sann. Men jag gillade symboliken och en symbol blir ju vad du själv gör den till.

Historien säger i varje fall, att det var en konditor som ville skapa en symbol för sin kristna tro, som samtidigt var god att äta. Och efter att ha testat sig fram kom han tillslut på att han skulle göra formen av ett J, som Jesus. Det skulle även vara dubbelt, och vände man på den fann man en herdestav. En symbol för att änglarna kom till herdarna och berättade om det barn som fötts.

Men man brukar ju även kalla Jesus för den goda herden. Så även i det fallet passar det fint med en herdekäpp. Jag personligen tänker också att man kan se det som en käpp att stötta sig mot, när man själv inte orkar gå. Precis så tänker jag mig nämligen tron. Att där finns någon som hjälper och bär.

Sen var det, det där med färgen. vitt för Guds renhet. Ett tjockt rött streck för den stora kärlek vi får från Gud. Samt 3 lite tunnare röda streck. Ett för varje spik som sattes i Jesus på korset. Som en påminnelse om den uppoffring Jesus gjorde för vår skull. Polkakäppen är dessutom hård, såsom stenen som lades framför Jesu grav.

Det finns nog mer symbolik och det går ju såklart att hitta fler saker. Det var även något med smaken, att det skulle vara kryddigt och doftande som Myrra och Isop som nämns i bibeln. Men minns inte den delen exakt så jag låter det vara osagt.

Lite så är det ju, att man kan ju ta vilken sak som helst och tolka in symbolik i den. Det är oklart när den här historien uppkom. Och det är oklart om det är sant eller ej. Men när man försöker googla på det, så finner man historien i en del sammanhang. Med lite olika variation och kanske efterkonstruktion.

Men jag gillar den. Jag kommer själv införa att ha med någon polkakäpp i vårt julfirande just för att få tänka på det som ju faktiskt är anledningen till att vi firar jul alls. Att Jesus föddes.

//Martina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s