ADHD · Autism · Barn · Utmattning · Vardagsliv

Detta med att ha barn som råkar sätta igång larmet på IKEA.

Först och främst. Det svt-sända luciatåget ifrån Gränna idag. ÅH! Så himla fint. Jag har de senaste åren knappt orkat titta klart. Men i år var det som att jag sögs in och ville inte sluta lyssna. Kunde inte riktigt förstå vad som var skillnaden gentemot tidigare år först. Lucia som lucia, eller? Sen insåg jag att det var så innerligt på något sätt. Det var ett tydligt kristet budskap, som ju Lucia faktiskt är. Hon dog för sin övertygelses skull.

På min facebook såg jag kommentaren ”Det är skönt med en körledare som kan skillnaden mellan ett luciatåg och en julkonsert”. Kanske inte ordagrant men innebörden. Och det var så klockrent. För det var ju precis så det var, det var ett luciatåg. Inte någon julkonsert och ofta ska det in en massa julsånger, men julen är inte än. Den kommer senare.

Dessutom var det idag en kort och tydlig predikan, eller kanske snarare andakt. Med ett enkelt, konkret och viktigt budskap. Gillade den skarpt. Hoppas på fler år ifrån Gränna.

*****

Jag skrev igår att vi skulle till IKEA idag. Det har vi varit. Och jag vet inte jag hur det blev egentligen. Det var fint att träffa mamma o brodern. Men jag tyckte inte julbordet var toppen just i år. Barnen var speedade och överexalterade över hela grejen att åka iväg. Och mitt tålamod var inte helt överens med mig.

Vi gjorde dessutom det oerhört korkade draget och valde att ta en sväng genom nedervåningen på IKEA. Vi hade ett par saker vi verkligen behövde (dock med facit i hand hade det varit bättre jag hade köpt dem efter jobbet imorgon. Utan barn).

Men det blev alldeles för mycket för barnen. De två äldsta triggade varandra heeeeela tiden. Både jag och maken väste ett antal gånger mellan sammanbitna tänder. Den lilla var trött och vild och hade ingen som helst lust att varken sitta i kundvagnen, på axlarna i famnen eller hålla hand. Det var två genomsvetta och irriterade föräldrar som väl var i kassan.

Maken tog den äldsta och den yngsta med sig ut i bilen och jag tog mellantjejen och plånboken. Ett av det svåraste delarna med att ha en unge som ser helt normal ut och dessutom är väldigt lång för sin ålder. Men inuti är hon inte alltid så stor. Hennes autism och adhd gör att hon liksom försvinner iväg. Både mentalt men också rent fysiskt. Man behöver hålla henne i handen men det vill hon inte gärna.

Så fort man tittar bort försvinner hon iväg. Och när jag packade ner varorna vi handlat gick hon iväg. Jag vänder mig om. Ropar efter henne, även om det generellt är verkningslöst, för hon stänger av omvärlden. Ser att hon går mot dörren med den stora texten ”LARMAD DÖRR”. Hinner tänka tanken att bara hon inte trycker på handtaget. Sekunden efter börjar det tjuta, R gråta och springa mot mig med händerna för öronen. Rädd, ledsen och chockad över vad hon gjort. Dessutom väldigt ångerfull.

Vi kramades länge och under tiden gick någon i personalen och stängde av larmet igen. Tack och lov kom ingen fram till oss, för det hade inte fungerat där och då.

Kommer ut i bilen och berättar vad som hände, varpå maken svarar ”Inte hon också. Det gjorde ju C förra gången vi var där”. Detta med barn som är impulsiva och råkar göra en massa saker. Det sätter en i situationer man aldrig tidigare varit i. Och generellt sånt man inte har ett behov av att vara med om.

Nu sover åtminstone alla barn. Jag ser På spåret på svtplay och njuter av lugnet. Måste dock lägga mig för imorgon är det upp tidigt och till jobbet som gäller. Men det är så himla skönt den här stunden när det äntligen är lugnt. Och fullständigt nödvändigt!

//Martina

En kommentar på “Detta med att ha barn som råkar sätta igång larmet på IKEA.

  1. Martina du kan konsten att skriva. Blir en följetong. Vilket äventyr 😍, ni var med om efter vi gått. Vad jobbigt för R att få vara med om larmet, hoppas det blev bättre sedan. Ha det bra

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s